Waarom EerlijkVlees?
EerlijkVlees streeft ernaar om zowel het dier, als de boer en de consument een eerlijk en gezond leven te bieden. Vanuit EerlijkVlees hopen ze de boer en de consument te inspireren op een waardevolle toekomst, met een gezond en verantwoord stuk vlees bij het eten, wereldwijd.
Benjamin en Fréderique vormen het basisteam achter de schermen bij EerlijkVlees. Zij voeren gesprekken met de boer, richten zich op de verkoop en hebben daarbij de marketing zelf in handen. Uiteindelijk zorgen ze er ook voor dat het eerlijke vlees op tijd en vers bij de consument terecht komt.
Geen Dierenleed EerlijkVlees dieren leven een stressvrij bestaan. |
![]() |
Veel Ruimte en Groen EerlijkVlees dieren leven in ruime hokken en hebben 24/7 de mogelijkheid om de wei in te lopen. |
Je bent wat je eet |
![]() |
Zo Duurzaam Mogelijk EerlijkVlees probeert de dieren zo duurzaam mogelijk te verwaarden. Zo gaat er weinig van het dier verloren. |
Respect naar de Boer |
![]() |
Natuurlijker kan bijna niet EerlijkVlees dieren leven zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke aard. Ze krijgen de ruimte om dier te zijn. |
Wij zijn eigenwijs, maar niet biologisch.
Wij gaan uit van het varken. Proberen in alles, het voer, hun omgeving en de samenstelling van de groep, het varken zoveel mogelijk ‘varken’ te laten zijn. Wij gaan niet voor productie, maar uitsluitend voor kwaliteit en dierenwelzijn. Ons aansluiten bij Skal en dus biologisch worden, heeft voor ons daarom geen meerwaarde.
Skal schrijft voor dat de dieren alleen biologische producten mogen eten. Dat beperkt ons enorm. Hoe komen we dan aan voldoende groente, aardappels, brood en zuivel? Allemaal levende producten. Wij moeten dan overschakelen op biologische brok, een dood bewerkt product. Dat is tegen de principes waarmee wij werken. Brok draagt niet bij aan het welzijn van de varkens of de kwaliteit van het vlees.
Tenslotte vindt de boer dat biologisch niets zegt over dierenwelzijn en kwaliteit van het vlees. Biologisch betekent dat de boer voldoet aan de eisen die Skal stelt. Dat zijn niet de eisen die de boer stelt, normaal voer: aardappels, wei, tarwe, brood, groente, zuivel en geen soja. Ook niet de zogenaamde biologische soja. Dus zoveel mogelijk (levende) reststromen en zo dicht mogelijk bij de natuur.
Biologisch schrijft een aantal minima voor inzake uitloop en huisvesting. Wij voldoen daar natuurlijk ruimschoots aan, maar gaan er juist van uit dat de uitloop en huisvesting zo groot en goed mogelijk moeten zijn. En dat is heel ver boven de biologische norm. Daarnaast moet volgens ons de huisvesting zodanig zijn dat de varkens heel natuurlijk gedrag kunnen tonen. Dus altijd naar buiten, een groot weiland met een rijke biologische diversiteit aan begroeiing en dat de dieren in een grote groep (‘rotte’ bij zwijnen) leven. Dus jong en oud bij elkaar, zodat er rust is in de groep en ze elkaar kunnen corrigeren of beschermen. Biologisch staat toe dat dieren in leeftijdsgroepen worden gehouden in een hok, met een betonnen balkon als uitloop, wat volgens ons indruist tegen de natuur en veel stress bij de dieren veroorzaakt.
Voor vragen, of om te kijken hoe ik dat doe, kan je altijd bij ons langs komen. Bel 06 53 499 740