Onze Boerderij

Maak kennis met onze boer, Jaap Frerichs. Hij zorgt ervoor dat de EerlijkVlees varkens een goed leven krijgen: goed voer, goede weilanden, goede verzorging en vooral heel veel rust. 

Zoals Jaap zou zeggen: "Goede ham komt uit het Noorden!"

Klik hier om de camera in de stal te openen!

Werkwijze 

Jaap vertelt: "Ik maak met de beestjes een afspraak. Ik geef ze goed te eten, zorg goed voor ze, geef ze een goed hok en vooral..., ik geef ze alle ruimte om gewoon varken te zijn. Een heel groot weiland, bos en struiken waarin ze dekking kunnen zoeken bij onraad. 

Ik geef ze ook veel rust en helemaal geen groeibevorderaars of andere rommel. Vooral geen soja of ander voer dat de hele wereld over is geweest. Gewoon graan, gras, aardappels en andere lekker dingen. Punt. Ze zijn zelf prima in staat om al hun griebeltjes en kriebeltjes bij elkaar te zoeken. 

Ik vind het ook belangrijk dat de beestjes in hun eigen tempo groeien. Vooral die groei niet forceren. Dat is belangrijk! 

De relatie met het beest houdt niet op bij de slacht. Ik vind dat je varkensvlees met respect moet klaarmaken. Geen vlees verspillen. Je best doen op zo'n maaltijd. En ervan genieten."

Dit alles is deel van de afspraak die Jaap maakt met zijn EerlijkVlees varkens: 

"Zij een goed leven, wij een lekkere bout!"

Varkens 

Jaap vertelt: "Ze amuseren zich kostelijk op het weiland, in de bosjes en langs de sloot. Met die neuzen halen ze de verharding van een voormalig pad naar boven, of besnuffelen ze de emelten en wormen in de grond. Met die grote bek kauwen ze met gemak een steen tot gruis, maar ze kunnen er ook de kleine stukjes wortel mee uit de soepgroenten sorteren. Die lusten ze niet en spugen deze stukjes daarom maar uit. Daarna bijten ze weer met het grootste gemak een stuk hout aan gort. Zo'n beest is geweldig. 

Als je ziet hoe ze met stro omgaan, bij elkaar liggen en hun eigen boontjes doppen. Als je ziet hoe die beesten een hele middag lekker tegen elkaar kunnen liggen. Lepeltje, lepeltje, pootjes over elkaar heen. De staart in elkaars neus. Maakt niet uit. Ze liggen en blijven liggen. Even later rennen ze weer door de wei. Als jonge biggen. Met dat grote lijf van ze. De slager zegt dat ze daarom atletisch zijn. Dat kan ik me voorstellen. Ze hebben in ieder geval een constante, heel goede kwaliteit. 

Alleen als onze varkens het zelf nodig vinden, maken ze vet aan. De varkens in de industrie maken vet aan omdat de boer of industrie het nodig vindt. Het vet van onze varkens is natuurlijk vet. Een varkensbout van ons is een varkensbout. Wat je ziet is wat je krijgt is wat je eet. En zelfs de jus is super lekker."

Benieuwd naar meer informatie over Jaap Frerichs, de Kempenaer of werkwijze?
Klik hier om doorverwezen te worden naar zijn website.