Eerlijk voor dier, natuur en mens.

Onze Boerderij

Op de homepage staat al uitgelegd waar onze slogan "Eerlijk naar de dieren, eerlijk naar de natuur en eerlijk naar elkaar." vandaan komt. Op deze pagina over onze boerderij geven we meer verdiepende informatie. 
De informatie die u leest is afkomstig van onze boer, Jaap. 

Voeding 

Eerlijkvlees heeft nu de smaak, die u kent van vroeger.
De laatste 50 jaar is de veehouderij sterk uitgebreid, geïntensiveerd en geoptimaliseerd. De huisvesting is aangepast aan maximale groei en efficiëntie. Centrale veevoerfabrieken produceren efficiënt voer, dat de groei van de

dieren optimaliseert. Door al deze factoren, samen met de introductie van soja, is de smaak van het vlees fors veranderd.

De dieren van Eerlijkvlees krijgen géén soja. Volgens Eerlijk Vlees is soja slecht voor de wereld en slecht voor de smaak. De dieren ontwikkelen zich op een onnatuurlijke manier als ze voer krijgen met soja.

Eerlijk vlees komt van dieren die worden gevoerd met voer dat zo dicht mogelijk bij hun natuurlijk rantsoen komt. De producten komen uit de natuur, het weiland, of uit de reststromen van de humane voedselproductie, zoals groenteafval, aardappels, uien en dergelijke. Ook producten als wei uit de kaasmakerij of bierbostel van een kleinschalige bierbrouwerij. Tenslotte is er een stroom overgebleven humane voedselproducten, zoals brood. De meeste van deze producten moeten door de boer zelf worden gehaald, of, tegen betaling, laten brengen. Daarom is deze manier van voeren, ook omdat dit moeilijk is te automatiseren, zeer arbeidsintensief en daarom kostenverhogend.

Alleen de hele jonge biggen krijgen, een speciaal voor de Kempenaer ontwikkelde, brok. Uiteraard zonder soja. Deze brok zorgt voor de aanvulling op het rantsoen van moedermelk als ze, na drie weken, zelf voedsel zoeken. De biggen kunnen wel buiten op het erf komen, maar niet in de wei en hebben daarom een aanvulling nodig.

Kwaliteit

De dieren blijken, uit onderzoek door een orthomoleculair arts,

uitermate en opvallend gezond! Ze krijgen geen enkele preventieve behandeling. Alleen als de dierenarts het nodig vindt, krijgt een dier, in overleg met de boer uiteraard, antibiotica. Een dier laten lijden aan een ontsteking terwijl een behandeling met antibiotica voor handen is, is volgens EerlijkVlees niet toelaatbaar.

EerlijkVlees nodigt regelmatig een panel van topkoks uit, om in een blinde proeverij de kwaliteit van EerlijkVlees varkens te vergelijken met dezelfde producten van andere varkens die claimen bijzonder te zijn. Steeds weer blijkt EerlijkVlees als beste verkozen!

Huisvesting

Varkens leven in een groep, een rotte. De varkens tolereren elkaar, maar geen andere varkens uit een andere rotte, dan alleen jonge biggen. Deze biggen groeien dan weer op in de rotte.

Varkens van de EerlijkVlees kunnen 24/7 naar buiten, als de structuur van het veenweiland dit toestaat. ’s Zomers krijgen ze iedere week een vers weiland. ’s Winters hebben ze een uitloop om ‘een frisse neus’ te halen en krijgen ze kuilvoer in de stal.

Varkens zijn zindelijk. Ze hebben een groot nest met stro. Ze mesten op één plek. Die plek wordt door de boer regelmatig schoon gemaakt.

De stal is niet verwarmd, wel helemaal afgesloten en waar mogelijk geïsoleerd. Water en voer krijgen de varkens binnen.

Beweging

De EerlijkVlees varkens krijgen zo veel mogelijk ruimte om te bewegen. Soms is de wandeling naar het weiland bij de varkens van de Kempenaer alleen al meer dan 150 meter. Zo ontwikkelen de spieren zich op een natuurlijke wijze. De varkens krijgen een meer atletische bouw, het vlees is mals en toch stevig.

Slacht

Het minst leuke moment voor de boer is het (de) varken(s) uit de groep halen, voor de slacht. Omdat de boer veel met de varkens optrekt, kan dit zonder jagen of jachten. Meestal is een combinatie van lichaamshouding en mondelinge aansporing voldoende. Op deze manier gaat dit heel rustig.

Bij alle handelingen met varkens, dus ook bij deze, is rust een voorwaarde.
De kleinschalige slachterij waarmee de Kempenaer werkt, heeft voor de varkens een aparte stal. Nadat het beestje, of de beesten in deze stal staan, krijgen ze een appel. Het dier wordt hier rustig van, na zo’n vervelende reis in een veewagen.

De slachterij behandelt de varkens van EerlijkVlees op dezelfde wijze als de boer. Met alle rust.

Slager

Het mooiste moment voor EerlijkVlees is, als het vlees bij de slager

komt die dit verder verwerkt. EerlijkVlees werkt met een heel goede slager, die zich heeft gespecialiseerd in het maken van Spaanse en Italiaanse hammen en worsten, van puur Nederlandse Varkens. De EerlijkVlees Praam (een ham gemaakt zoals Parma ham wordt gemaakt) is daarvan het ‘Parade varkentje’.