Onze kippen zijn ontploft!

september 2012

Ze lopen net naar buiten, met hun dikke lijven, te korte poten en filets als bierbuiken. Onze kippetjes zaten drie dagen geleden nog in een hok met 100.000 andere vetzakken. Obesitas is daar volksziekte nummer 1. Sterker nog, als je geen obesitas hebt tel je niet mee.
Onze geluksvogeltjes heb ik, voordat ze helemaal inzakken en geen stap meer kunnen lopen, opgehaald. Ze zijn dan drie weken oud. Bij mij komen ze direct op dieet. Een steeds strenger dieet. De eerste dag krijgen ze nog veel eigen plofvoer met een beetje voer van mij. De tweede dag krijgen ze meer van mij en een beetje minder van Plof. Tenslotte, na een dag of 10 krijgen ze alleen nog maar mijn eigen voer. Weg met die plofkorrels, de snickers voor kippen! Gewoon kippenvoer. Tarwe, mais, gekookte aardappels, groente en af en toe een bakje rijst, een bak yoghurt of ander spul uit de supermarkt waar ze blij van worden.
Inmiddels is ook de training begonnen. Hok open en naar buiten met die dikke lijven. Lopen moet je! Scharrelen, vliegetjes vangen, griebeltjes en kriebeltjes zoeken. Drinken doe je maar uit de sloot, of uit de drinkbak en verder lopen, scharrelen, achter elkaar aanrennen en onder de struiken duiken als er een buizerd over komt. Wat een kippenleven.
Na 4a 5 maanden zijn het echte atleten. Ze rennen tot achter in het land, struinen het hele erf af en zitten ‘s avonds naast elkaar op stok of tegen elkaar in het hok.
Dan krijgen ze van mij wat meer aardappels. Ze vreten al minder. Ze zijn de baas op het erf. Ze worden wat zwaarder en trotser. Statige mannen en vrouwen van zo’n 3 of 4 kilo. Tijd voor de slacht. Vanaf heden eindelijk weer verkrijgbaar! Ontplofte kip!

Even bellen als je een kip wilt.

Zij een goed leven, Wij een lekkere bout