‘Boegh’, Alarm of Start

juli 2013

Tussen twee uur ‘s middags en vijf uur, slapen onze varkens. Dat u het maar weet.

De beestjes zijn de hele ochtend buiten geweest. Hebben gevreten van het gras, gerend achter elkaar, of gemodderd in het poeletje. Maar ‘s middags tussen 2 en 5 liggen ze binnen te snurken, te ronken, scheten te laten en te slapen. Het is dan net zo’n jongens slaapzaal. Doodstil met alleen maar slaapgeluiden. Het is meestal ook de tijd waarop de mensen komen kijken naar de varkens. Daar trekken ze zich niets van aan, ze pitten gewoon door. Ik moet dan altijd uitleggen dat ze eigenlijk altijd buiten lopen. Zomer en winter. Alleen met lelijk weer blijven ze de hele dag binnen. Het zijn tenslotte varkens.

Ik kan, als ze binnen liggen te pitten, gewoon binnen lopen en dingen doen die horen bij het bedrijf. Moet ik werken met een slijptol, dan zie je alleen even de oortjes omhoog gaan. Start ik de heftruc dan reageren ze helemaal niet, omdat ze het geluid blijkbaar kennen. Praten, muziek, gillende kinderen, het deert ze niet, ze pitten gewoon door.

Maar soms is er een geluid waar één varken van schrikt. Een deur, een kruiwagen die piept, een kist die omvalt. Eén van de varkens schrikt daar blijkbaar van en brult ‘boegh’. De hele meute schrikt direct wakker en rent naar buiten. Dat gaat niet zo makkelijk omdat de uitloop is gemaakt voor varkens die eens effe buiten willen gaan kijken, maar niet voor een kudde van 80 varkens die allemaal tegelijk naar buiten willen. Ik probeer dat dan altijd te sussen met ‘rustig jongens, ho, ho, ho…’. Ik lijk de kerstman wel. Sussen lukt niet, trouwens.

Dat geluid, die ‘boegh’, hoorde ik ook een keer toen ik op het land bezig was. Ik zag drie varkens, twee zwart gevlekten en een witte, van het ene eind van het land, naar het andere eind rennen. Bij het bosje hielden ze stil. Ze draaiden zich om. Het witte varken riep weer die ‘boegh’ en alle drie renden ze weer terug. Daar hielden ze weer stil, tot de witte weer ‘boegh’ riep. Hup, daar gingen ze weer, naar de andere kant van het land. Tot drie maal toe heen en weer.

Ik vond het een wonder. Wat bezielt die beesten, hoe kunnen ze zo een spelletje afspreken, waarom kunnen ze dit, wat doen ze eigenlijk, wat heeft dit voor zin als ze in het wild leven??? Vragen die mij eigenlijk bij al hun gedrag bezig houden. Waarom doet een varken, kip, koe, wat ie doet.

Of is het gewoon lekker spelen? ‘Boegh’. Alarm of Start?

Zij een goed leven, Wij een lekkere bout