Geil vet!

mei 2012

Praam van de Kempenaer is verrukkelijk en mals als boterbloemen in het voorjaarsgras. Dat komt, zegt de slager, omdat het vet van onze varkens geil is.

Nou heb ik nog nooit boterbloemen gegeten, maar die zien er altijd zo lekker mals uit. En onze varkens lusten er wel pap van. Prachtig als je ziet hoe die beesten grazen op het land. Nemen ze een hap gras, dan staan ze daar een tijdje op te kauwen. Vervolgens spugen ze een vierkant, bruinig propje uitgekauwd gras uit, zo bruin als hooi. Daarna nemen ze direct weer een hap. Dan wroeten ze weer even om een worm, of een wortel. Weet ik veel wat die beesten allemaal eten, maar ze zijn er de hele dag mee bezig. Alleen niet tijdens hun middagdutje van 2 tot 4.

Ik zit vaak te kijken hoe die beesten buiten lopen en wat ze allemaal op- en uitvreten. Een heerlijk gezicht. Ze wroeten wat, of beginnen spontaan achter elkaar aan te rennen. Vechten om de een of andere reden en gaan vervolgens tegen elkaar aan schuren. Ze bewegen veel en gebruiken al hun spieren.

Ik ben ervan overtuigd dat dat goed is voor de smaak. Ik weet ook zeker dat de slager er daarom zo enthousiast over is. Door onze manier van voeren is het vet niet wat je kent uit de winkel, vet. Het vet van onze varkens lost als het ware op. Je proeft geen vet. Het is lekker! En dit vet geeft het vlees veel meer smaak.

Maak je er dan Praam van, dan heb je zo ongeveer het lekkerste dat je ooit hebt geproefd. Deze ham eet je niet, die smelt. Hoezo geil vet?

Zij een goed leven, Wij een lekkere bout