Afscheid

januari 2016

 

Als een beestje ziek is, zie je dat uitsluitend aan het gedrag. Hij zit niet te zeuren, komt het je niet vertellen en gaat ook niet zielig lopen zijn, zodat jij vraagt ‘wat is er, voel je je niet goed?’, zodat hij lekker zielig kan zijn. Dan is het tenminste duidelijk. Een ziek beest herken je alleen aan afwijkend gedrag. Laten we een mankepoot ook een ziekte noemen, dan kan iedereen zien dat er iets aan de hand is. Alle andere ziektes zie je vooral aan het gedrag en dan vooral het eetgedrag, of het niet eetgedrag. Zo’n beestje blijft liggen, als alle andere varkens naar de voerbak racen. Of hij sjokt naar de voerbak en gaat halverwege de maaltijd weer terug naar z’n ligplekkie.

Zo’n varkentje, een jong beestje, had ik laatst. Hij kwam helemaal niet naar de voerbak. Hij bleef gewoon liggen toen ik riep ‘kom op jongens, kom op’, wat voor alle andere varkens het teken is dat ik ga voeren. Ik hou het beest dan in de gaten door met een spuitfles wat speciale rode verf op zijn rug te spuiten. Als hij dan de volgende keer wel aan de voerbak staat, weet ik dat er niets aan de hand is. Liefdesverdriet, een slecht cijfer op school of gewoon een beetje buikpijn.

Dit keer was het wel serieus. Niet één, maar al drie keer komt hij niet naar de voerbak, maar blijft gewoon liggen. Dan begint je werk als varkensboer. Dierenarts, maar wat kan het zijn? Nog even afwachten? Zelf temperaturen is het minste dat je kan doen. Geen verhoging. Krijg je hem nog overeind. Ja. Kreupelheid is het dus ook niet. De slager vind ik in zo’n geval geen optie. Ik wil geen ziek dier laten slachten. In dit geval koos ik voor even afwachten.

Die dag sta ik op zolder om de beesten hooi te voeren. Je hebt dan een mooi uitzicht over de stal. Ik zie het zieke beestje liggen. Bij hem staat een grote zeug hem helemaal af te snuffelen. Het kleine beestje vindt het blijkbaar lekker want hij gaat op z’n zij liggen en strekt zijn pootjes. Daarna komen er nog wat varkens om hem te besnuffelen. Ik kijk en wacht. Om en om komt er steeds een ander varken om hem te besnuffelen en af te likken. Dan gaat de hele meute lekker pitten. Het beestje ligt er rustig bij.

’s Avonds met voeren roep ik ‘kom op jongens, kom op’. Het hele stel rent naar de voerbak. Niet het zieke beestje met de rode streep op zijn rug. Hij ligt stil, heel stil.