De nieuwe schuur

januari 2011

Het was heel erg ongelooflijk echt waar zeker nodig. Een nieuwe schuur. Omdat we meer varkens krijgen, ook omdat we de varkens een beter onderkomen wensen.

Graven, storten, zetten, bekleden, bedekken, deuren afhangen en inrichten. Dat moet je doen voor een nieuwe schuur en kunnen de varkens erin. Zo simpel is het.

Helemaal achteraan zie je een ‘extra’ muurtje. Daar kunnen de varkens door naar buiten.

En nu? Nou is het een prachtig hok. Een potstal. Je ziet dat de vloer van de stal een beetje schuin naar achteren naar beneden loopt. Moet ook. Linksachter zie je een nest. Daar geef ik ze iedere avond een beetje stro. Dat verdelen ze zelf en ze liggen er de hele middag in. Voor pampus. Daarnaast zie je de stront en pies. Een varken is zindelijk. Zal nooit in eigen nest piesen of poepen. Dat doen ze er een beetje naast.

Als de ‘potstal’ die we op deze manier gemaakt hebben, vol is halen we hem helemaal leeg met de tractor. De mest strooien we op het land natuurlijk. En het hele proces begint weer opnieuw.

Wat je ook ziet is vooraan die hokken. Aan de voorkant van de hokken zit de voerbak. Achteraan zit een hek. Dat hek loopt rechts bijna tot onderaan. in het middelste hok zitten maar drie spijlen en is er meer ruimte tussen hek en vloer. Achteraan zit helemaal geen hek. De kleinste biggetjes kunnen wel in het rechter hok komen. De grotere niet en de hele grote zeugen al helemaal niet. In het middelste hok kunnen alleen de grotere biggen komen en de zeugen kunnen alleen helemaal achteraan bij de voerbak komen. Zo kan ik ieder groep apart voeren.

En nou maar fokken en mesten tot we de varkens kunnen afleveren. Aan restaurants, aan particulieren of hier op de boerderij aan de bezoekers.